Dette er forskjellen på bålpanne og utepeis
En bålpanne eller utepeis gjør at vi kan nyte livet utendørs hele året rundt.
Selv om høsten er her og vinteren like om hjørnet, trenger du slett ikke trekke innendørs. Ta med varmen og kosen ut i stedet!
– Utepeis og bålpanne forlenger hagesesongen, er perfekt egnet til terrassen eller hagen og forbedrer rett og slett livet. Frisk luft og bålduft i klærne gjør godt for sjelen. Og attpåtil kan vi bruke dem til å lage mat og grille, sier Maria Aarli-Grøndalen, interiørdesigner og daglig leder i Nordic by Maag.
Bålpanner og utepeiser er alle beregnet på bruk hele året rundt. Også på vinteren! Det er bare å ta med seg termosen og ullpleddet – og nyte varmen fra flammene og lytte til knitringen i vedkubbene.
🔥LES OGSÅ: Maks utekos med bålpanne 🔥
Hva er egentlig forskjellen på bålpanne og utepeis?
En bålpanne er som navnet tilsier, formet som en dyp panne. Her legges vedkubbene ned i pannen og varmen føres oppover. En bålpanne er ypperlig både til kos og til matlaging. Det finnes kokeutstyr som suppegryter og kaffekjeler beregnet på bålpanner, samt bøker med tips til gode matretter som kan lages på bålet.
Hva sier du til foliestekt fisk og bakte grønnsaker, for eksempel? Kanskje etterfulgt av stekte sveler til dessert, og en kopp velsmakende bålkaffe?
En utepeis skiller seg fra en bålpanne ved at den har åpningen vendt utover slik at selve ildstedet er synlig, samt en skorstein som fører røyken oppover. Her kan du se vedkubbene brenne med varmende, levende flammer.
Ja, det er koselig med peis ute! En utepeis gir ikke like mange matlagingsmuligheter som en bålpanne, men det finnes fine grillrister slik at du enkelt kan grille pølser – eller en saftig biff, for eksempel.
Visste du at Obs Bygg alltid skal være billigst og best på pris? Les mer om prisløftet her!
Sikkerhet og plassering av utepeis
Både bålpannene og utepeisen fra Espegard er designet for å være ekstra sikre ildsteder som kan brukes til alle årstider, uten å skade underlaget. Sett bålpannen eller utepeisen i hagen eller på terrassen, bare pass på at den står jevnt og støtt. Det finnes også mye smart ekstrautstyr, for eksempel gnistfangere og vindskjermer, som kan være kjekt å ha.
– Har du barn eller dyr? Da vil jeg anbefale at du sørger for skjerming av flammer og gnistsprut ved en gnistfanger. Og ha alltid en bøtte med slukkevann i nærheten, tipser Aarli-Grøndalen.
Rent teknisk ansees frittliggende utepeis og bålpanne som et mindre, utendørs tiltak, slik at du ikke trenger å søke om tillatelse. Dette gjelder også om du skulle ønske å mure opp et ildsted ute. Brannbestemmelsene må uansett overholdes, så ildstedet må være plassert minst tre meter fra brennbar husvegg.
I tillegg bør det stå minst fire meter fra nabogrensen. Gi gjerne beskjed til naboene, og sett utepeisen et sted hvor røyken ikke er sjenerende.
Kilder: klikk.no, viivilla.no