Guide: Male inne
Skal du male inne? Med denne komplette huskelisten blir det både hyggeligere og lettere å male selv inne.
– 80 prosent av tiden det tar å male om et rom, bør gå med til forberedelsene, og bare 20 prosent til selve malingen, sier Chira Westman, informasjonskonsulent hos Ifi (Informasjonskontoret for farge og interiør).
Vask før du kan male
Vi starter kronologisk. Før du skal male, må det vaskes rent for skitt, fett og støv som gjør underlaget ujevnt og hindrer malingen i å feste seg. Mange bruker salmiakk til å vaske med, men det anbefales ikke, ifølge Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef i Scanox.
– Salmiakk er fin til å løse opp fett, men her risikerer du at det blir liggende igjen rester. En god gulvrens eller interiørvask inneholder emulgatorer som kapsler inn og tar med seg urenhetene slik at ingenting blir liggende igjen, forklarer han.
Interiørvask gjør samme nytten som gulvrens, den er bare litt mildere og er beregnet til tak og vegger.
Jevn overflate
Har du små spikerhull, hakk og riper eller andre små eller store skader som skal rettes ut, må sparkel og sparkelverktøy stå på huskelista.
– Det finnes to typer sparkel. Finsparkel, også kalt platesparkel, er fin til småskader. Medium sparkel fyller litt mer, og er egnet for større jobber, sier Røneid.
Spikerhull og annet småtteri kan sparkles med akrylsparkel.
– Den er hardere, mer trykkfast og tørker raskere enn vanlig sparkel.
– Har hjørnene sprukket opp litt, anbefales akrylfugemasse. Den påføres med en fugepistol, tipser Røneid.
Hos Obs Bygg kan du alltid være trygg på å gjøre den billigste byggevarehandelen. Les mer om vårt prisløfte her!
Husk å grunne
– Glatte og blanke overflater er det lurt å mattslipe først, og deretter gjerne grunne med en heftgrunn, sier Røneid.
Hvis underlaget er for glatt, vil ikke malingen feste seg skikkelig. Mattsliping kan du fint gjøre for hånd hvis området du skal male ikke er så stort.
– Bruk sandpapir som du bretter to ganger, eller bruk en kloss som gjør det lettere å holde. 150-korning er fint til mattsliping, eventuelt ett hakk finere eller grovere, tipser han.
Skal du male eller relakkere gulvet, er det ekstra viktig med gulvrens og mattsliping. Og glem ikke å fjerne alt pussestøv før du setter i gang.
Nå kan du male
Nå er forarbeidet unnagjort, og det er klart til å male!
– Stort sett alle flater kan males med rull. Velg rull med vevlengde og -type tilpasset flaten du skal male. Bruk deretter en bred, flat pensel til å stryke ut rullestrukturen og lage jevn finish. Husk at malingen tørker raskt, og det gjelder derfor å arbeide effektivt og systematisk for å ikke få skjemmende striper eller ujevn struktur i overflaten, tipser Chera Westman i Ifi.
En liten pensel, gjerne med skrå bust, gjør det enkelt å komme til hjørner, kriker og kroker. En pensel med langt skaft og svanehals er ergonomisk og god til å bruke inntil taklister. Sett rullen på forlengerskaft slik at du slipper å bøye ryggen når du skal dyppe rullen.
– Da får du også større rekkevidde og belastningen på kroppen minsker. Med rullen er det lettere å få på like mye maling hele tiden enn det er med pensel. Derfor får du raskt et jevnere resultat, forklarer hun.
Skal du male vegger og andre større flater sparer du mye tid på å slå over malingen i en malebøtte istedenfor et lite kar. Bøtten rommer mer, og du slipper å ta pause i et sett for å fylle på mer maling.
– Du bør også bruke malerfilt for å beskytte gulvet der du står. Den har plastbakside som forhindrer at malingsøl trekker gjennom, og ligger stødig uten å skli. Maskér med tape de flater du ikke vil komme bort i med pensel eller rull, sier Westman.
– Gå for kvalitetsverktøy! Da får du finere finish og en enklere og raskere oppussing, avslutter hun.
Dette trenger du for å male:
-
Malefilt
-
Malehansker/engangshansker
-
Våtservietter til rengjøring av hender og verktøy
-
Anbefalt rengjøringsmiddel til flatene som skal behandles, klut og en bøtte rent vann
-
Maskeringstape
-
Maskeringsplast (elektrostatisk plast med tape som raskt og enkelt dekker flater du ikke vil ha maling på – supert ved maling av tak for å dekke veggene!)
-
Kluter – støvklut og klut til å tørke søl med
-
Fuktig fille til å pakke inn verktøy mens de ikke er i bruk
-
Rull med bøyle
-
Bred, flat pensel eller fordriver
-
Svanehalspensel med langt skaft (radiatorpensel)
-
Liten pensel med skrå bust
-
Rund pensel til å male profilert treverk og skarpe kanter
-
Oval pensel; den brede siden brukes på store flater, den smale siden på trangere steder
-
Malebøtte, eller kar til mindre flater
-
Slipepad – til større flater anbefales slipebrett på forlengerskaft
-
Gardintrapp eller stige
-
Maling, eventuelt også grunning, med boksåpner og rørepinne
Rekkefølge når du skal male:
-
Vaske
-
Sparkle og slipe
-
Grunne
-
Male