Lær å lydisolere selv
Ungeskrål fra barnerommet, bråk fra TV-en eller trafikkstøy... Støy gjør hverdagen mer slitsom. Her er tipsene til å lydisolere selv!
Vi er mange som drømmer om en mindre støyfull og mer harmonisk hverdag. Heldigvis kan du gjøre noe med det, uten at du trenger å leie inn håndverkere.
– Lyd er som vann, den finner alltid letteste vei ut, sier Henrik Norland, produktsjef for avdeling Bygg i Glava.
Han forteller at det har vært lite fokus på isolering av innervegger og etasjeskiller innenfor samme boenhet, og det gjør at lyden oftre spres både mellom rom og etasjer.
– Alle nye hus som bygges i dag blir godt isolert, men det er hovedsakelig termisk isolering, og ikke så mye for lyd mellom ulike rom, sier Norland, og fortsetter:
– Vi tilbringer mye tid inne, og dermed er det blitt viktig for folk å få gode løsninger som reduserer støy. Det er jo fint å slippe å høre alt som foregår på badet fra soverommet ved siden av, sier Norland.
I en ny lettvegg kan det skille over 10 desibel mellom en isolert og en uisolert vegg. 8–10 desibel oppfattes av øret som en fordobling eller halvering av støyen.
BARE BRÅK: Unger i huset betyr bråk. Men hadde det ikke vært deilig å holde bråket inne i ett rom? FOTO: Istock
Lufttette vegger
Målet med å lydisolere er å redusere lydgjennomgang og dempe hulromsklang i veggen.
– Se for deg at du fyller en gitarkasse sakte, men sikkert med isolasjon. Til slutt blir klangen borte og lyden som slippes ut er minimal, sier Henrik Norland.
Støy mellom rom kan dempes betraktelig ved å fylle hulrommet i de innvendige skilleveggene med Glava, og for å oppnå best mulig resultat når du etterisolerer anbefaler Norland å bruke Glava Proff 34, som er isolasjonsplater av glassull.
– Glava 34 er vårt hovedprodukt for både lyd-, varme- og brannisolering i bygg. Det er godt komprimert, lett i vekt og lett å jobbe med. Glassullen vil absorbere lyden og samtidig fjerne klangen i veggen, sier produktsjefen.
Glava Proff 34 har en levetid på over 60 år og ikke trenger vedlikehold. Det betyr at du kun trenger å gjøre jobben én gang.
NÅR DU FØRST ER I GANG: Har du valgt riktige lister?
ENKELT MATERIALE: Glava er lett å jobbe med, og skal holde i minst 60 år. Ikke noe du trenger å gjøre ofte, altså!
Gjør det selv
Ifølge Norland klarer de fleste fint å etterisolere selv, men før du setter i gang bør du gjøre en totalvurdering av veggene dine og finne ut hva de er bygget av og hvordan de er isolert.
– Har du en trevegg, så er det fullt mulig å isolere den selv. Av utstyr kommer du langt med en tommestokk, en isolasjonskniv og eventuelt et arbeidsbord som kan brukes som underlag når du skal kutte i glassullen, sier Norland.
Det er også lurt å bruke støvmaske, vernebriller og hansker, og å dekke til bar hud for å unngå at glassullen irriterer huden.
– Begynn med å ta ned de eksisterende veggplatene slik at hulrommet kommer til syne. Fyll med Glava Proff 34, men unngå å presse isolasjonen sammen, da reduseres nemlig effekten, sier Norland.
Hos Obs Bygg får du alltid lavest pris! Her kan du lese mer om vårt prisløfte
NYTT LIV: Ahhh... Det eneste du kan komme til å angre på, er at du ikke har lydisolert før ... FOTO: Istock
Gips- eller sponplater
Etter at hulrommet er fylt opp med Glava, monterer du kledningen. Hvilken kledning du velger utenpå isolasjonen påvirker også resultatet.
– Velg gips- eller sponplater med en tykkelse på minst 12 millimeter. Trepanel eller tynne og lette interiørplater er lite egnet. Er støyproblemet stort, kan du også legge på to lag med plater, sier Norland.
– Kledningen monterer du med klaring mot tilstøtende gulv, vegg og himling, og i spaltene legger du bunnfyllingslist. Deretter tettes det med høyelastisk fugemasse. En lydkonstruksjon er avhengig av lufttetting, ellers vil lyden snike seg igjennom, sier Norland.
Han legger til at etterisolering gir flere fordeler enn bare støydemping.
– Isolering gjør det også enklere å holde forskjellig temperatur i ulike rom, slik som soverom og stue. Du kan godt si at god komfort starter med riktig isolasjon!
LES MER: Etterisoliering gjør huset varmere
Det finnes også ytterligere tiltak som kan gjøres der du ønsker ekstra god støydemping. Ta gjerne kontakt med din lokale Obs BYGG eller Glava for råd og veiledning.