10 enkle tips for å spare strøm

    Norske husholdninger ligger på verdenstoppen i strømforbruk, og mer enn halvparten går til oppvarming. Med enkle grep kan du spare store summer.

    10 enkle tips for å spare strøm

    Norske husholdninger ligger på verdenstoppen i strømforbruk, og mer enn halvparten går til oppvarming. Med enkle grep kan du spare store summer.

    Rekordhøye strømpriser i store deler av landet har ført til betydelig høyere strømregninger for mange. Når kulda for alvor setter inn kan utgiftene bli enda større.

    Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å spare strøm, som for eksempel senke innetemperaturen, bytte oppvarmingskilde og generelt tenke energismart (se egen liste lenger ned i artikkelen).

    Her er 10 tips som vil hjelpe deg å spare strøm hele året: 

    10 smarte strømsparingstips

    1. Kontroller temperaturen

    Oppvarming utgjør ifølge Enova i gjennomsnitt 55 prosent av strømforbruket i norske boliger. Smarte panelovner sikrer en behagelig innetemperatur når du er hjemme, mens varmen reduseres når boligen er tom.

    Med Mill Wi-Fi Generation 3 panelovner kan du i gjennomsnitt redusere strømforbruket for oppvarming med hele 32 prosent. Ovnene kobles direkte til ditt Wi-Fi-nettverk slik at du enkelt kan styre temperaturen fra Mill-appen på mobiltelefonen din.

    2. Senk innetemperaturen

    For hver grad innetemperaturen senkes, reduseres strømutgiftene med om lag fem prosent ifølge Enova. Anbefalt innetemperatur er 20-22 grader, og maksimalt 18 grader på soverommet.

    Med ulike temperatursoner kan du redusere strømutgiftene betraktelig – kanskje kan du skru ned varmen i gangen, for eksempel?

    Strømsparingstips_cleanflame.jpg

    Å fyre med ved kan være et rimeligere alternativ når strømmen er ekstra dyr. I tillegg er det veldig hyggelig. 

    3. Fyr med ved

    Hva er vel koseligere enn å sitte ved en knitrende peis og kjenne varmen bre seg i stua? I tillegg til å være et stemningsfullt innslag er vedovn et godt alternativ til elektrisk oppvarming av hjemmet.

    Ifølge en artikkel på faktisk.no, sparer du penger ved å fyre med ved når strømprisen er over 160 øre per kilowattime.

    Moderne forbrenningsteknologi gjør at nye vedovner utnytter energien i veden bedre. Hva slags vedovn du bør velge er avhengig av hvor stort rommet den skal varme opp er, og hvor godt isolert boligen er.

    Usikker på hva slags peisovn du bør velge? Denne guiden hjelper deg velge riktig ovn til din bolig.

    4. Bytt oppvarmingskilde

    En varmepumpe er den mest energieffektive måten å varme opp boligen din på. Den kan gi tilbake opp mot 4,5 ganger så mye energi som den bruker. Og om sommeren kan de fleste varmepumper flytte varmen innefra og ut, slik at de fungerer som air condition.

    Hvilken type varmepumpe som passer best for deg avhenger av hva slags bolig du har. De mest vanlige varmepumpene er:

    • Luft til luft: Henter varme fra uteluft og blåser den inn i boligen.
    • Luft til vann: Varme fra uteluften brukes til å varme opp vannet i radiatorer eller vannbåren varme i gulvet.
    • Væske til vann: Varme fra jord, berg eller vann brukes til å varme opp vannet i radiatorer eller vannbåren varme i gulvet.

    5. Skift ut gamle vinduer

    Bor du i en eldre bolig med tolagsvinduer kan du ifølge Enova halvere varmetapet ved å bytte til lavenergivinduer. Vinduets varmeisolasjon angis av U-verdien. Dagens forskrifter krever en U-verdi på minimum 0,8, som vanligvis er trelags vinduer. Ved å skifte til moderne vinduer vil du både spare strøm og få en jevnere innetemperatur.

    Slik tester du om det er på tide å skifte vinduer:

    Lightertesten kan fortelle deg om det er på tide å skifte vinduer: Tenn en lighter på innsiden av ruten slik at du ser fire flammer innover i glasset – en på hver side av vindusglassene. Hvis alle flammene har lik farge, har ikke glassene energibelegg. 

    6. Monter tetningslister

    Å montere tetningslister rundt trekkfulle dører og vinduer er en enkel, rimelig og effektiv måte å redusere varmetap og dermed strømutgifter på.

    Se etter luftlekkasjer langs vegg- og taklister ved å føre et stearinlys langs dem – en blafrende flamme betyr at det trekker.

    7. Etterisoler boligen

    Frem til 1980-årene var det vanlig med et ti centimeters isolasjonslag i veggene, mens dagens forskrifter krever 25 centimeter. Etterisolering av eldre boliger vil dermed bidra til å redusere varmetapet betydelig, og kan merkes god på strømregningen. Skal du likevel pusse opp boligen din, er det smart å etterisolere samtidig for å få et lunt hus med stabilt inneklima.

    8. Bytt varmtvannsbereder

    Etter oppvarming er det varmtvann som trekker mest strøm i norske boliger. Nye varmtvannsberedere holder bedre på varmen enn eldre modeller fordi de er bedre isolert.

    Her kan du lese mer om når det er smart å bytte varmtvannsberederen.

    9. Installer sparedusj

    En sparedusj kan halvere utgiftene til dusjing. Hvis du i tillegg tar kortere dusjer vil du virkelig kunne merke effekten på strømregningen.

    strømsparing-pærer-2.jpg

    Å bytte til LED-pærer bare et av mange energismarte tiltak du kan gjøre for å redusere strømregningen. (Illustrasjonsfoto) 

    10. Tenk energismart

    Er du bevisst på ditt energiforbruk kan du redusere strømutgiftene betraktelig:

    • Slå av lyset i rom ingen oppholder seg i.
    • Heng opp klærne i stedet for å bruke tørketrommelen.
    • Bytt til LED-lyspærer.
    • Trekk ut kontakten til TV, PC, ladere og kaffetrakter når de ikke er i bruk.
    • Bytt til energieffektive hvitevarer.
    • Sjokkluft i fem minutter i stedet for å ha vinduer på gløtt.
    • Bruk ullsokker og pledd i stedet for å skru opp varmen.
    • Bruk oppvaskmaskin i stedet for å vaske opp for hånd.