Guide: Terrassevarmer

    Med en terrassevarmer slipper du gåsehud på kjølige vår- og høstkvelder. Her er guiden til hvilken type du bør velge!

    Guide: Terrassevarmer

    Fine vår- og sommerkvelder i Norge er ofte litt for kjølige. En terrassevarmer holder deg god og varm, slik at du kan kose deg ute!

    I hovedsak finnes det to ulike typer: De er enten strøm- eller gassdrevne, og kan settes på stativ eller monteres på vegg/tak.

    Gasstypen har en gassflaske, en brenner og en reflektor. Vær oppmerksom at terrassevarmeren ikke kan brukes innendørs. Den mest åpenbare grunnen er brannfaren, men også fordi det frigjøres gasser som ikke er sunt i store mengder.

    FORDELEN med en gassvarmer er at du ikke er avhengig av ledninger og stikkontakt.

    Fordeler og ulemper med gass

    En gassvarmer sprer varmen rundt der brenneren står, og har den store fordelen at den ikke trenger noen stikkontakt.

    Ulempen er nettopp at den går på gass. De er gjerne tunge og krever at du husker å fylle gass. Dessuten er de dyre i drift:

    En tommelfingelregel er at en gassdreven terrassevarmer bruker én kilo gass per time, og det koster noen hundrelapper å fylle en ti kilos gassbeholder.

    🏡 TIPS: Gjør maks ut av uteplassen 🏡

    Elektriske terrassevarmere

    Den andre typen terrassevarmere går på strøm. Du må passe på at stikkontakten du kobler den til er på en kurs som tåler effekten. Hvis effekten er mer enn 2000 watt, må du ha en 16 ampers kurs. Hvis ikke, holder det med 10 ampere.

    Hos Obs Bygg kan du alltid være trygg på å gjøre den billigste byggevarehandelen. Les mer om vårt prisløfte her!

    Hvis du vil montere en terrassevarmer permanent, bør du tenke på at jo lunere det er der den monteres, desto bedre effekt får du. Husk også at du må ha tilgang på strøm.

    TIPS! En bålpanne på uteplassen er også et varmende tilskudd på terrassen. 

    Elektriske terrassevarmere kan deles inn i tre hovedtyper:

    1. Infrarød: Denne sender ut infrarødt lys, og når det treffer deg, blir du varm. Denne modellen kan styres med bluetooth via en gratis app. Den kan enten monteres på vegg eller på et stativ.

    2. Halogen: Denne typen avgir mer lys, og derfor bruker den mer strøm for å oppnå samme varmeeffekt. Her er en enkel, mobil halogenvarmer. 

    3. Reflektorvarmer: Denne fungerer etter «brødrister-prinsipppet», og den varmer opp luften rundt seg. Terrassevarmere av denne typen anses som gammeldagse, men denne modellen kombinerer halogen og reflektor.

    TIPS: Slik blir du kvitt mygg på uteplassen!


    INFRARØDT ER EFFEKTIVT: ... og om du skal montere terrassevarmeren permanent, bør du velge et så lunt sted som mulig for best effekt. 

    Den mest effektive terrassevarmeren

    Hvis du skal kjøpe deg en terrassevarmer som varmer mest mulig effektivt, bør du satse på en terrassevarmer med infrarød stråling. Se etter en modell som opererer på kort- eller mellombølge. Det finnes også langbølgeovner, men ekspertene er enige om at disse er dårligere egnet enn de som er på mellom- eller kortbølge.

    VISSTE DU AT ... En panelovn med wifi kan spare deg for tusenvis av kroner?


    FLYTTBAR VARME kan være praktisk om du har flere soner på uteplassen som du veksler mellom etter vær og vind. 

    Og om du synes det høres skummelt ut med all denne strålingen, kan Statens strålevern komme med noen betryggende ord: 

    «IR-bestråling fører til oppvarming av kroppens overflate, men forårsaker ikke kjemiske forandringer, skade på DNA og kreftrisiko, slik som UV-stråling gjør.»

    Infrarød stråling er altså helt trygt, og et ypperlig valg for å kunne sitte ute i både hustrig vårvær og skarpe høstkvelder. 

     

    (Kilde: Forbrukerrådet.no)